0770-339925 info@angamato.se
Välj en sida

korrekt bokföring så viktigt

Varför är viktigt med en korrekt bokföring egentligen? Ja den frågan är det många företagare som ställer sig. Det där med bokföring tar ju en massa onödig tid och kostar så mycket pengar. Är det verkligen nödvändigt att vara så petig med bokföringen?  Ja det är väldigt viktigt för att få en bra lönsamhet i företagen. I vårt arbete möter vi dessa frågor hela tiden och vi kan förstå att många företagare tycker så här. Vi skall försöka att skriva om de viktigaste orsakerna till att nästan  alla företagare borde lägga mer tid på sin bokföring.

En av den viktigaste saken som kräver en korrekt och uppdaterad bokföring är att tjäna pengar. – korrekt bokföring så viktigt 

En av viktigaste orsaken till att man behöver en korrekt och uppdaterad bokföring är handlar om att ha kontroll på företagets ekonomi och på om företaget tjänar pengar eller inte på sina varor eller tjänster. Det ser vi på vårt bankkonto säger de flesta av våra företagare som vi träffar och visst vore det bra om det vore så enkelt. Visst saldot på företagets bankkonto säger mycket, men tyvärr är det inte hela sanningen. bokföring

Låt oss titta på ett konkret exempel, hur vi lyckades öka ett företags lönsamhet. – korrekt bokföring så viktigt 

korrekt bokföring så viktigt

Låt oss titta på en hantverkare som vi hjälpt för en tid sedan. Vi kan kalla honom för Pelle och det handlar om en vanlig enmansföretagare utan anställda. Det betyder att det är bara Pelle som behöver plocka lön ur företaget. Visst har det gått bra för Pelle under flera år och han tror att han tjänar riktigt grova pengar. Men hans bank tycker inte det. Pelle tycker inte att hans bank riktigt förstår honom.

Vi börjar med att boka ett möte med Pelle, på hans lilla kontor hemma i hans villa. Han börjar med att prata om hur mycket arbete som hela tiden flyter in till hans lilla företag. Visst är han glad för att det är så. Men det är något som inte stämmer. Han har börjat fundera över var alla pengar tar vägen.

Pelle är en duktig företagare.  bokföring

korrekt bokföring så viktigt

Pelle är faktiskt mer duktig än de flesta företagare och han har ju gjort en kalkyl över vad hans golvslipning kostar och visar stolt upp denna. Visst ser den riktigt vacker ut och kalkylens riktighet avspeglar sig ganska väl i den resultatrapport han fått av sin fd. bokförare. Han påpekar att hon tar bra betalt, 15 000 kr för så här lite papper och Pelle skakar på huvudet.

Min fråga till Pelle är vilken annan hjälp har du fått av din bokförare då. Hjälp ? Hon är ju bara till besvär. Skriker och gapar hela tiden, efter en massa kvitton hit och dit, och vad jag har använt pengarna som jag tog ut från banken till. Sedan så får jag en massa papper och skit som inte en människa förstår. Frågar man något så svarar hon med en massa konstiga ord. Skall det behöva vara så krångligt? Jag skrattar och ler, samtidigt som jag säger att det här är en mycket vanlig inställning hos våra kollegor i branschen.

Men var skall vi börja tycker du Pelle frågar jag. Skall vi börja med det där med att du inte får några pengar över på ditt bankkonto? Det låter som en bra idé, tycker Pelle. bokföring

Jag har redan hunnit göra en grov analys över företagets kostnader och den produkt kalkyl som Pelle använder sig av. Visst finns det lite onödiga kostnader i hans verksamhet, tycker jag. Men det var inte det som var fallet i det här företaget.

Produkt kalkyl

 bokföring

korrekt bokföring så viktigt

Vi går igenom produktkalkylen som ser ut så här:

 

Slipmateriel till golvslipen                                          10 kr

Olja till golv                                                                   10 kr

Diverse förbrukningsmaterial                                   20 kr

Kostnad per kvm för golvslipning                            40 kr

Pelle fakturerade 80 kr/kvm så visst borde han tjäna pengar eller hur? Jag fråga de Pelle om han det var hans firma bil som stod utanför? Jo visst kom svaret efter en liten stund och fin är den också tyckte Pelle. Men var finns den med i kalkylen? Tänkte inte på det svarade Pelle lite skamsen. Sedan är det väl Du Pelle som gör jobbet eller hur? Jo det är självklart jag som gör jobbet, för det därmed anställda kostar ju bara en massa pengar och jag kostar ju ingenting. Men du Pelle hur tänker du nu? Behöver inte du några pengar för att leva alls eller lever du enbart på kärlek och luft? Jo lite pengar måste jag ju plocka för att överleva. Gör inte du det? Jo visst är det så. Tänkte inte på det säger Pelle.

Är det okej, om vi sätter oss och räknar om lite i din produktkalkyl frågar jag Pelle. Det är väl okej, tycker Pelle. bokföring

Vi upprättar en ny produktkalkyl.

 bokföring

Vi tittar på den tidigare kalkylen och ser att den stämmer ganska bra med verkligheten på de saker som finns med i kalkylen.

Efter lite räknande fram och tillbaka så ser kalkylen ut så här:

Kostnadstyp                                                             Per Kvm

Arbetskostnad                                                                45 kr

Hyra                                                                                   5 kr

Bokföring                                                                         2 kr

Bokföring                                                                         1 kr

Bilkostnad                                                                        5 kr

Marknadsföring m.m.                                                    8 kr

Slipmateriel till golvslipen                                          10 kr

Olja till golv                                                                   10 kr

Diverse förbrukningsmaterial                                   20 kr

Kostnad per kvm för golvslipning               106 kr

Vad hände sedan?

Sedan frågar jag Pelle om det var 80 kr/kvm som han tog. Jo visst är det så säger Pelle lite skamsen. Förstår du nu varför du inte har några pengar kvar på ditt bankkonto. Jo men så här kan man väl inte räkna, tycker Pelle. Om jag höjer priset så kommer jag ju inte få några arbeten. Det tror jag visst att du får Pelle.

Men vad tar dina konkurrenter för samma jobb. Jo de tar 160 kr/kvm, men det är ju så himla dyra. Man vill ju inte vara någon ockrare precis. Men Pelle hur mycket jobb har kollegorna? Jo i den här branschen har alla alltid fullt upp. Vi hinner aldrig med att komma, när man lovar kunderna att göra det.

Vi beslöt att höja priset på Pelles golvslipning till 150 kr/kvm. Efter ett år såg

Hur fungerar Pelles företag idag?

Pelles företag helt annorlunda ut. Han hade fortfarande fullt upp att göra och hade anställt 1 person för att hinna med. Banken hade börjat gilla Pelles företag och det är klart att vi fick ta över bokföringen och allt annan tråkig administration som Pelle inte gillar.

Behöver du också hjälp med din redovisning?

Det här är bara ett exempel varför det är viktigt att man har kontroll på sina siffror. Har du samma bekymmer? Är det så är det bara att slå oss en signal på telefon 0770-33 99 25 eller att fylla i kontaktformuläret här nedan. Låt oss få visa dig att det här med att ha kontroll på sina siffror t.o.m. kan vara en riktigt lönsam affär. bokföring

Tveka inte ring oss! redan idag.