0770-339925 info@angamato.se
Välj en sida

Kvalité. Tomas Tobiasson, Angamato Ekonomikonsult AB

Kvalité, Tomas Tobiasson, Angamato Ekonomikonsult AB

Kvalité på saker som köps till företaget är nästan alltid lönsamt?

Att man alltid skall köpa saker till företaget som har god kvalité är väl något som nästan alla företag kan läsa av på lönsamheten i företaget. Det är nog många som kan intyga denna sanning. Vad kostar inte ett felaktigt inköp i irritation, produktionstopp, upplärningstid o.s.v. ?

Ekonomikonsult AB, Tomas Tobiasson

Men vad behöver vi för kvalité på de saker man köper?

Vilken kvalité som de olika inköpen behöver är självklart en fråga efter vilket behov företaget har för produkten. Är det t.ex. en skruvmejsel som används bara några få gånger per år, av företagets städpersonal vid fönster puts. Då behöver man inte köpa den dyraste skruvmejseln kanske. Men är det istället företagets servicetekniker som skall använda den i sitt dagliga arbete. Då krävs det normalt en bra kvalité för att det skall fungera i längden.

 

Gör en behovsanalys av varje sak du köper till företaget.

För att man skall kunna fastställa vilken kvalité som behövs på ett inköp, behöver man göra en enkel behovs analys. Denna analys kan vara väldigt simpel och jag tror att de flesta redan gör det utan att tänka på det.

Den första frågan man skall ställa sig är, finns det ett reellt behov av inköpet. Finns det mer kostnadseffektiva lösningar i stället för att köpa själv? Finns det ett behov att själv göra inköpet så går man vidare. Nästa fråga: Hur ofta kommer vi att använda den och hur länge behöver den ”leva” på företaget. Man skall heller inte drunkna i den här analysen, men det kan även finnas andra frågor som kan vara relevanta att titta på. Är det ett inköp för några kronor, så ödsla inte tid på någon djupare analys. Men är det frågan om några hundra tusen kronor, så lägg lite mer tid på denna del.  Ekonomikonsult AB, Tomas Tobiasson

 

 

Om du har behovet av att köpa så låt inte lägsta pris, alltid styra valet av produkt.

En annan sak som är viktig när man gör ett litet större inköp är den service som leverantören kan erbjuda dig, om något mot förmodan skulle hända. För visst händer det att du kanske behöver serva din nya bil, köpa papper/toner till din skrivare, ha data support när datorn krånglar o.s.v. då kan det vara guld värt att kunna få den servicen direkt och inte om en vecka eller så. Att man då kanske betalt en tia mer till en lokal leverantör som har god kundservice blir ju en ren besparing om något händer. Men sådan här behöver man kanske inte tänka på i samband med alla inköp precis.

Nu skall jag bjuda på ett exempel som jag själv har upplevt som ett bevis på att kvalité, lönar sig nästan alltid.

Jag är ju i grunden en riktig slarver när det gäller vanliga pennor. Det brukar normalt sett inte dröja många dagar innan de antingen är borttappade eller bara inte fungerar och då köper man sig en ny helt enkelt. I slutet på 90-talet så köpte jag därför en extremt dyr penna av märket Cross. Den kostade säker ca 1 000 kr. Den har livstidsgaranti, vilket betyder att man bara kan skicka in pennan till Cross för service och utan att det här kostar ett enda öre, för mig som kund. En annan sak var också att jag började känna ansvar för pennan och var noga med att inte glömma den någon stans. Hör och häpna 2016 hände det något med pennans mekaniska del som slutade att fungera. Jag tänkte undrar om den där livstidsgarantin verkligen gäller.

Jag gick in till en lokal bokhandlare och denne hjälpte mig att skicka in pennan för reparation. Efter tre veckor så kom den tillbaka, direkt hem till min bostads adress via posten. Döm om min förvåning. Att jag av samma bokhandlare köpte en ny Cross penna för att täcka mitt behov, var kanske ett onödigt inköp. Men har man haft en ovanlig penna i över 20 år så må det vara hänt. Kostnaden per år blir ju ändå bara 50kr för min trotjänare och kanske lever den ytterligare 20 år. Min son säger som han brukar sig., ”pappa du är allt bra konstig du, men du har ju rätt att kvalité lönar sig med pennor”. Angamato Ekonomikonsult AB, Tomas Tobiasson

 

En annan sak är det här med miljöpåverkan, som blivit allt viktigt för oss.

En annan positiv sak som man ofta får på köpet när man köper varor av bättre kvalité är de genom sin livslängd är snällare mot vår miljö. Miljö faktorn är ju något som påverkar oss allt mer och har blivit en allt mer viktigare trend i vårt samhälle. Tänk att även Tomas Tobiasson kan tänka om. Förr sa Tomas Tobiasson att han gärna spydde ut så mycket ”skit” som möjligt och att man på detta sätt kunde påverka ”Herrens” återkomst till den här världen. Men idag är tonerna en annan även från mig.

 

Kvalité. Tomas Tobiasson, Angamato Ekonomikonsult AB

Följ oss på sociala media. Ekonomikonsult, Bokslut, Skatter, Affärsjuridik,

Klicka på bilderna och bli vidare kopplad till våra sidor.  Redovisning, Angamato Ekonomikonsult, Bokslut, Skatter, Affärsjuridik,

Fb logga Angamato

Facebook

Google +

Linkedin

 

 

 

 

 

Kontakt med oss på Angamato Ekonomikonsult  

Redovisning, Angamato Ekonomikonsult, Bokslut, Skatter, Affärsjuridik,

Det är lätt att  ta kontakta med Angamato Ekonomikonsult.

Även om det fysiska avståndet kan kännas långt, så är vi aldrig längre bort än en telefon, surfplatta eller en dator.

  Vi är intresserade av att få kontakt med Er.

  Fyll i nedanstående uppgifter så tar vi kontakt med Er.

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Ditt telefonnummer där vi kan nå dig

  Här kan du ange om det är något annat som du vill ha besked på eller om önskad tidpunkt då vi ringer upp

  Kvalité, Tomas Tobiasson, Angamato Ekonomikonsult AB