0770-339925 info@angamato.se
Välj en sida

Enskild Firma regler, för- och nackdelar.

Enskild firma

Enskild firma

En enskild firma kan du ha om du som privatperson vill driva ett företag. Många väljer att påbörja sin företagskarriär med att starta en enskild firma. Det finns både för- och nackdelar med att driva ett företag som enskild firma.

Du behöver komma på ett bra företagsnamn till din enskilda firma.

När man driver en enskild firma så behöver man registrera ett namn på sitt företag. Det är tillåtet att enbart använda sitt vanliga personnamn. Men det är svårt att använda det i sin marknadsföring av de tjänster eller varor man tillhandahåller. Här tycker vi att man bör lägga lite tid. Ett företagsnamn ska du förhoppningsvis leva länge med och det ska helst berätta lite om vad ditt företag sysslar med. Så det kanske är ett av dina viktigaste beslut som du behöver fatta, redan från början.

Din enskilda firma skall registreras hos bolagsverket.

När du väl har beslutat dig för att starta ett företag som enskilda firma, så ska den registreras hos Bolagsverket. Det gör du enklast genom att använda de blanketter som finns på Bolagsverkets hemsida eller den online-tjänst som Bolagsverket tillhandahåller. Här kommer en länk till Bolagsverkets hemsida(klicka här).

Du är själv ansvarig för alla skulder i en enskild firma.

Du ansvarar ensam för allt som du gör i firmans namn. Ett exempel är om du lånar pengar från en bank för att kunna köpa något till firman. Du är då ensam ansvarig för att de pengarna betalas tillbaka. Det betyder att om något går snett så kan din bil, ditt hus eller dina sparpengar tas i anspråk för dina skulder.

Du beskattas själv för de inkomster som din enskilda firma har.

När man driver en enskild firma  beskattas man såsom näringsidkare för de inkomster som den enskilda firman har. Det handlar inte om vad man plockar ut såsom ”egen lön”, utan istället om den vinst  man redovisar för den enskilda firman. De inkomster som man får de första åren i en enskild firma, brukar ofta användas för att köpa olika saker till firman. I den enskilda firmans redovisning tas dessa saker ofta upp som tillgångar. Dessa saker är något som sedan ligger till grund för den enskilda firmans vinstberäkning. Det betyder att du kommer att beskattas även för saker som köpts för att användas i den enskilda firmans verksamhet.

Du betalar ”egenavgifter” istället för vanlig arbetsgivaravgift i en enskild firma.

Man betalar inte några arbetsgivaravgifter för sina egna löneuttag. Istället så får man betala något som Skatteverket kallar för egenavgifter. Egenavgifter kan liknas vid en form av arbetsgivaravgift för enskilda företagare.

Fördelar med en enskild firma.

 • Relativt enkelt och billigt att starta.
 • Inget krav på eget kapital.
 • Tar inte många dagar att registrera.
 • Bra de första åren, då man normalt sett går med förlust.
 • Ganska enkla regler för den enskilda firmans redovisning (om det nu är enkelt).
 • Man kan ”låna” den enskilda firmans pengar till privata omkostnader. Vilket avrådes!

Nackdelar med en enskild firma.

 • Det personliga ekonomiska ansvaret.
 • Lätt att blanda ihop den enskilda firmans ekonomi, med den privata.
 • Svårt att planera sina egna ”löneuttag” på ett kontinuerligt sätt.
 • Risk för att man bygger upp en framtida skatteskuld, genom att utnyttja möjligheten till fondavsättningar. Man skjuter upp beskattningen och rullar den framför sig som en snöboll. Det kan man göra under fem år.
 • Kan bli en riktigt skattesmäll, den dag man skall avveckla sitt företag eller om firman skulle försättas i konkurs.

Kontakta oss

Kontakta oss

Angamato är din hjälpande hand i val av företagsform. Ring oss på 0770-33 99 25! eller varför inte använda vårt Kontaktformulär Vi ser fram emot att få hjälpa dig, i samband med att du skall bli företagare.

Välkommen till  Angamato Ekonomikonsult AB, när det gäller frågor om företagsformer.