0770-339925 info@angamato.se
Välj en sida

Varför fungerar mitt företag som genomgått en ekonomisk rekonstruktion, ändå inte eller Våga ta beslut!

En fråga som kommit in till mig via mejl är från en tidigare klient som frågar varför företaget som jag hjälpte honom att rekonstruera för ca 3 år sedan idag är i samma situation som det var när vi första gången kom i kontakt. D.v.s. konkursmässigt.

Efter att ha lagt någon timma på att analysera företagets siffror och de beslut som ligger som underlag, har jag kommit fram till att orsaken beror på beslutsvånda. Klienten har inte förstått att det som är viktigast vid en rekonstruktion inte är att man gör den ekonomiska saneringen och får en frisk balansräkning, utan det arbete som kommer sedan, d.v.s. efter att företagets ekonomi har kommit i balans.

Ofta beror problemen på ett antal felaktiga beslut. Eller som i det aktuella fallet, att inte våga ta beslut. Varför vågar man inte ta nödvändiga beslut? Grunden tror jag ligger i att man inte vill riskera att ta fel beslut. Det leder enligt min uppfattning till att företaget saknar styrning. Ofta leder det till att företagsledningen måste bytas ut eller så får man komplettera med en extern styrelseledamot som vågar ta obekväma beslut. Att inte ta beslut, är förödande för ett företags ekonomi och existens.

Att ta obekväma beslut ibland, ingår  i ett sunt företagande. Företagsledare är skyldiga att ta beslut som gynnar företagets bästa. Mitt råd till   fråge-ställaren var/är att anlita en seriös extern konsult, som kan hjälpa till med att ta beslut. Frågan kom naturligt om jag var intresserad? Vi har redan träffats och vi kommer tillsammans att sätta av ett par timmar i månaden för informella möten, där alla viktiga beslut kommer att tas. Jag har redan tagit kontakt med samtliga fordringsägare och förhandlat fram  längre kredittider för nuvarande skulder, som kommer att avbetalas på lite sikt. Jag tror på en öppen och ärlig dialog med fordringsägarna och att man kan komma långt genom att ta kontakt med dem så snabbt som möjligt. Det skapar förtroende.

 Jag har själv under åren tagit ett antal beslut. De har ofta varit riktiga, men ibland också varit riktigt dåliga. Orsaken till de beslut som var felaktiga, är ofta att besluten tagits under stress och dålig underbyggnad. Ett beslut ska vara väl underbyggt. Man måst försöka analysera beslutets innebörd för idag, imorgon och långt in i framtiden. Man måste även följa upp att besluten genomförs och att de får avsedd effekt. Det gäller såväl inom företagsvärlden som i det privata livet.

Tycker man att det är jobbigt, skall man anlita någon utomstående. Vi kan vara ett bra alternativ. Ring oss gärna på 0770-33 99 25, skicka ett mejl på
tomas@angamato.se Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
titta mer på vår hemsida www.angamato.se.

Tveka inte! Gör det idag, för i morgon kan det vara för sent.

Tomas Tobiasson