Site icon Angamato Ekonomikonsult AB

Köphysteri eller behov vad styr dig och ditt företag?

Köphysteri eller behov, Tomas Tobiasson, Angamato Ekonomikonsult AB, Spartips. Ekonomi, miljö

Behov eller köphysteri ?

Har funderat lite på det här med alla tekniska prylar som vi köper på oss.

Köphysteri eller behov, vad styr dig och ditt företag?

Visst är det roligt att köpa en ny telefon och se alla finesser som den har. Men frågan man bör ställa sig är om det verkligen är nödvändigt att hänga på de allra senaste tekniska prylarna hela tiden. Frågan är om det är behov eller köphysteri som styr våra företag och liv.

Har under många år i mitt tidigare liv alltid satsat på att hänga på vid inköp av allt från bilar till telefoner. När hjulen bara snurrar på och man är uppe i varv, är det lätt att köpa på sig en massa prylar. Prylar som man egentligen inte har något större behov av. Känner du igen dig? Jag tror eller snarare vet att det är många som är med på den här resan.

Vill du sänka dina kostnader och höja vinsten i ditt företag?

Vill du sänka dina kostnader både för dig själv och ditt företag så varför inte fundera lite till. Den här artikeln är skriven utifrån den resa som jag själv har gjort under de sista åren. Det handlar om att ha kvar en telefon, surfplatta och bilar i flera år. De som fortfarande fungerar och möter våra behov. När de krånglar eller inte klarar de behov vi har, måste de helt enkelt bytas ut och då är det inte frågan om köpehysteri längre. Jag vill inte ha det liv jag levde bara för några år sedan.

Börjat tänka om. Tomas Tobiasson på Angamato Ekonomikonsult AB har redan gjort det, vill du hänga på den resan?

Jag har börjat tänka om lite. Numera är det inte den tekniska utvecklingen som styr mina inköp, det handlar mer om mina och företagets verkliga behov. Behov som inte kan avhjälpas med de prylar som jag redan har. Visst jag håller med om att man kan behöva köpa en bil ibland eller den där telefonen som precis lanserats på den svenska marknaden kanske. Men man behöver inte köpa en ny bil var 4:e månad som jag gjorde i mitt tidigare liv. En bil håller faktiskt betydligt längre än mil som jag lyckats köra med dessa bilar. Har idag en bil som har gått ca 12000 mil på en treårs period och fungerar alldeles ypperligt som den gör. Visst lite service, tvätt, bromsklossar, däck och någon rekonditionering finns det alltid behov av. Men varför ersätta den just nu, bara för att leasingkontraktet håller på att löpa ut.

Vad håller vi på med? Bilar, telefoner, datorer….

Visst jag har varit ute och tittat runt lite efter en ny bil. Men sedan slog tanken mig: ”Tomas Tobiasson” vad håller du på med egentligen? Du säger till alla dina klienter att de skall hålla igen på sina utgifter och se till att det blir någon krona över i slutet av året. Men då måste du själv leva upp till det du säger själv. Att min fina bil som fungerar perfekt hade sjunkit till ca 40 % av det värde den betingade för 3 år sedan är väl inte rimligt. Den kommer säkert att fungera minst lika länge till om inte dubbelt så länge. Det här var ju besvärliga tankar att ta till sig. Jag har säkert grubblat flera timmar över detta och tänk vilken energi som bara har gått åt till den här saken.

Apple introducerade en ny telefon för ett par veckor sedan. Visst är en läcker eller hur? Men konstaterar även här att mina två gamla telefoner hänger med ett tag till. Varför skall man ens fundera på ett byte? Jo jag vet att jag inte är mer än en vanlig människa och gärna vill ligga i framkant vad det gäller teknisk utveckling. Men till vilket pris?

Ekonomi handlar inte bara om kronor och ören.

Eftersom jag jobbar som konsult inom det här med ekonomi, så är det inte den tekniska utvecklingen som är viktigast för mig och mitt lilla konsultföretag. Det handlar mer om att skaffa mig kunskap om hur man skall använda de begränsade resurser som vi alla lever under. Ekonomi handlar inte enbart om pengar hit och dit. Det handlar också om andra resurser som t.ex. vår tid, välbefinnande och kunskaps inhämtande. Det är det som bygger mig som människa och mitt företags framgångar.

Ekorrhjulet påverkar vår hälsa.

Vem vill egentligen anlita en sönderstressad konsult? En konsult som har stannat av i sin utveckling inom sitt arbetsområde. En konsult som riskerar att hamna på sjukan vilken dag som helst? Inte vill jag göra det och jag tror inte att mina kunder heller vill göra det.

Vill du också bryta köphysterin och låta företagets och dina behov styra?

Jag tror att det inte bara vi på Angamato Ekonomikonsult som vill bryta köphysterin och låta våra verkliga behov styra oss mot ett bättre resultat i företaget och världen i stort. Visst skapar köphysterin en marknad för nya produkter. Det skapar också en massa arbetstillfällen. Men jag tror att det egentligen finns mycket att vinna på att låta behoven styra mot ett bättre resultat både företagen. Hänger du på?

 

Jag har kanske väckt några tankar i din hjärna. Hör gärna av dig om du delar min uppfattning. Mitt syfte med artikeln är att väcka frågan om den köphysteri som alla håller på med är önskvärd i våra företag.

Tomas Tobiasson

Angamato Ekonomikonsult AB

Angamato ”En liten personlig ekonomi och Juristbyrå som kan göra underverk i ditt företag”.

Följ oss på sociala media. Ekonomikonsult, Bokslut, Skatter, Affärsjuridik,

Klicka på bilderna och bli vidare kopplad till våra sidor.  Redovisning, Angamato Ekonomikonsult, Bokslut, Skatter, Affärsjuridik,

Facebook

Google +

Linkedin

 

 

 

 

 

Kontakt med oss på Angamato Ekonomikonsult 

Det är lätt att  ta kontakta med Angamato Ekonomikonsult.

Även om det fysiska avståndet kan kännas långt, så är vi aldrig längre bort än en telefon, surfplatta eller en dator.

Tomas Tobiasson Angamato Ekonomikonsult Köphysteri

  Vi är intresserade av att få kontakt med Er.

  Fyll i nedanstående uppgifter så tar vi kontakt med Er.

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Ditt telefonnummer där vi kan nå dig

  Här kan du ange om det är något annat som du vill ha besked på eller om önskad tidpunkt då vi ringer upp

  Exit mobile version