Home » Angamato Ekonomikonsult » Målsättning viktigt för dig och ditt företag del 2. -Värdegrunder. -Angamato Ekonomikonsult – Tomas Tobiasson

Värdegrunder, Tomas Tobiasson, Angamato Ekonomikonsult, Att sätta mål

Värdegrunder, Tomas Tobiasson, Angamato Ekonomikonsult, Att sätta mål

Innan man sätter upp mål så måste man ha sina grundvärderingar klara för sig.

Att sätta mål del 2

Den här artikeln är nr 2 i en serie som handlar om hur man sätter upp SMARTA mål i sitt företag och i sitt personliga liv. Ofta stannar det vid att man sätter upp ett mål som bara blir en pappersprodukt. Men här försöker Tomas Tobiasson på Angamato Ekonomikonsult, dela med sig av sina egna tankar och erfarenheter som lärt honom att låta sina mål bli verklighet och inte bara en dröm.

Vilka är våra värdegrunder?

Ofta är man så ivrig med att formulera sina mål, att man glömmer bort  att ta reda på vilka grundvärderingar som företaget och du som privatperson står för. Jag anser att det är ett av de mest grundläggande felen vi gör, när vi skapar mål i våra liv eller i våra företag. För visst har vi saker som vi har bestämda åsikter om och har svårt att ändra på från en dag till en annan.

Exempel på värdegrunder som jag personligen har satt upp och som även gäller för mitt företag.

Här följer några värdegrunder som styr Tomas Tobiasson olika målsättningar. Det finns många flera som kanske har större påverkan på mina olika målsättningar. Har  valt ett litet axplock av dessa viktiga grundläggande värdegrunder som styr mitt liv.

 • Miljöaspekten.

När jag tänker tillbaka på mitt liv så har jag själv ändrat min inställning till det här med miljön. Förr var min inställning  att man skulle ”skita” ner vår miljö så mycket man bara kunde för att påskynda vår herres återkomst. Det innebar att jag alltid valde att åka bil till alla kundmöten och alltid valde de största motorerna på företagets bilar. Men här har det förändrats en hel del de sista fem åren.

Jag har idag valt att köra allt mindre bil och väljer allt mer att utnyttja vår järnväg istället. Detta har medfört att antalet mil har sjunkit från ca 15 000/år till runt 3500/år. Jag har också valt att ta mig till kontoret med hjälp av mina apostlahästar eller per cykel allt oftare. Är det så att jag skulle få en akutresa till någon kund samma dag, så är det bara att gå hem och hämta bilen före jag åker iväg.

Att jag fortfarande kör en dieselbil är kanske lite märkligt, men det handlar mest om en avvägning mellan miljö och ekonomi. Här är det ekonomin som fått styra. Har även valt att låta den nuvarande tjänstebilen fortsätta att rulla ett tag till, även om det ursprungliga leasingavtalet håller på att löpa ut. Det gör jag bl.a. av miljöskäl och det skadar heller inte företagets ekonomi. Att bygga en ny bil innebär också en miljöaspekt som skall tas med. Så varför byta en bil som fungerar alldeles ypperligt och kan göra det länge till.  Visst är det roligt med en ny bil, men hur länge då? en vecka, en månad…

 

 • Balans i tiden mellan jobb och fritid.

Förr hade jag inställningen att det var företag och jobb som alltid gick först. Min arbetstid varierade lite beroende på säsongen, men den understeg bara i undantagsfall 100 timmar/vecka. Men vad var det för liv jag levde egentligen.

Ett uppbrott från ett förhållande på dryga 25 år, fick mig att fundera över situationen lite. Att min kropp inte mådde så bra visste jag genom att jag vid 35 års ålder fick diabetes typ 2. Att relationen till mina barn kanske inte var den bästa alla gånger, även om vi tillbringade mycket tid i skidbackarna och i bilen. Nu är barnen utflugna och jag träffar dem inte så ofta numera, så har ändå våra band stärkts. Speciellt gäller det min son som valt att lämna Svedala och bosätta sig i Mellbourn på andra sidan jordklotet. Vi har kontakt via nätet några gånger på vecka och pratar i telefon med samma tidsintervall. Värdegrunder, Tomas Tobiasson, Angamato Ekonomikonsult, Att sätta mål

 • Hälsa och fysisk aktivitet.

I samband med att min diabetes debuterade 1996, så konstaterade man att min fysiska status kanske inte var den bästa. Men hur skulle den kunna vara det med en arbetstid på över 100 timmar/vecka. När skulle jag hinna med så mycket mer än lite promenader med våra hundar?

Även om dessa promenader var både långa och regelbundna så fungerade kroppen inte bättre för det. Man kunde ju även under dessa promenader utnyttja tiden effektivt och på det sättet skapa några extra timmar på ett dygn som normalt har 24 timmar. Det gjorde jag genom att göra tre saker samtidigt, rasta hundar, motionera och lyssna på undervisning via mp3 filer.

Låt oss säga att det var en promenad på 2 timmar, genom mitt sätt att utnyttja tiden så fick jag ut 6 timmar av dessa två. Lite märkligt sätt att räkna kanske? Men det var så jag resonerade då. Att jag ofta också tog telefonen och genomförde ett kundsamtal under dessa två timmar, behöver jag väl inte påpeka.

 • Min inställning till hälsa och motion har förändrats.

Min inställning idag är en helt annan. Det här med kost och motion har blivit allt viktigare för mig. Jag går numera regelbundet på vårt lokala gym här i Orsa 3-5 gånger per vecka och cyklar under säsongen mellan 5 och 20 mil per vecka. Jag har sedan några månader slutat att äta nästan allt vad socker heter, tagit bort bröd och potatis från menyn nästan helt. Jag kan bara konstatera att min motion kräver lite tid. Den tiden har frigjorts mest från TV- soffan och från min arbetstid. Jag jobbar idag ca 40 timmar och nästan aldrig under helgerna.

De här åtgärderna har medfört att jag mår allt bättre. Jag har minskat mitt intag av insulin från 8 sprutor per dag till ca 2 sprutor och har betydligt bättre långtidsvärden idag. Är inte framme vid mitt mål ännu, men gör framsteg varje gång mina värde ska tas. Att jag sedan tänker klarare och kan ge mina kunder bättre förslag på olika lösningar på deras problem, är väl bara en ytterligare bonus. Värdegrunder, Tomas Tobiasson, Angamato Ekonomikonsult, Att sätta mål

 • Att säga nej till kunder som inte alltid vill hålla sig till spelreglerna.

Min inställning förr var att alltid hjälpa våra kunder med att finna en lösning på ett problem, även om det inte alltid höll sig inom alla gällande spelregler. Idag är det annorlunda. Min inställning till den här typen av kunder är att de oftast fortsätter att göra nya ”små misstag” hela tiden. De är inne i ett ekorrhjul som innebär att rikast på kyrkogården vinner, på något sätt. Därför så har jag medvetet valt att tacka nej till den här typen av kunder. De är ofta väldigt lönsamma på kort sikt, men har visat sig vara olönsamma i det längre perspektivet.

Quick fix tackar vi också nej till. Dessa leder oftast till en värre situation i det långa loppet. Vi tror numera på långsiktiga relationer mellan oss och våra kunder som ställer upp våra spelregler.

 • Det här med juridik och etik är inte samma sak.

Min grundinställning är att vi skall följa gällande lagstiftning till 100 %. Men ibland så kommer det här med etik in även i mitt huvud. Förr var det självklart att de kunder som kunde betala för sig alltid fick de juridiska råden som de behövde för att skydda sig själva och sin plånbok. Idag  är min inställning den samma egentligen, men om det strider mot mina grundläggande värderingar så väljer jag oftast att avstå dessa uppdrag helt.

Nästa vecka handlar det om att sätta mål.

Nästa vecka så kommer den här artikelserien att handla om hur man sätter upp SMARTA MÅLSÄTTNINGAR i sitt liv eller företag. Det är då vi ska fundera lite på vad vill uppnå, hur vi formulerar dessa mål och hur vi ser till att de inte bara blir en dröm utan verklighet i våra liv. Värdegrunder, Tomas Tobiasson, Angamato Ekonomikonsult, Att sätta mål

 

Vill du läsa del ett i den här artikelserien?

Då går du in på Målsättning viktigt för dig och ditt företag. genom att klicka på den markerade texten. Den här serien kommer också att senare publiceras som e-bok. Det gör att du kan läsa hela serien på en gång eller läsa de delar som passar dig och ditt företag i din egen takt. Men det kommer jag att återkomma till senare. Först ska serien skrivas och sedan blir det tid för e-boken.

Följ oss på sociala media. Ekonomikonsult, Bokslut, Skatter, Affärsjuridik,

Klicka på bilderna och bli vidarekopplad till våra sidor.

Fb logga Angamato

Facebook

Google +

Linkedin

 

 

 

 

 

Kontakt med oss på Angamato Ekonomikonsult 

Värdegrunder, Tomas Tobiasson, Angamato Ekonomikonsult, Att sätta mål

Det är lätt att  ta kontakta med Angamato Ekonomikonsult.

Även om det fysiska avståndet kan kännas långt, så är vi aldrig längre bort än en telefon, surfplatta eller en dator.

Vi är intresserade av att få kontakt med Er.

Fyll i nedanstående uppgifter så tar vi kontakt med Er.

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Ditt telefonnummer där vi kan nå dig

Här kan du ange om det är något annat som du vill ha besked på eller om önskad tidpunkt då vi ringer upp

Värdegrunder, Tomas Tobiasson, Angamato Ekonomikonsult, Att sätta mål

 

 • Gratis frågeservice

  Frågeservice Bokföring

  Klicka på bilden och läs mer!

 • Vår adress

  Angamato Ekonomikonsult AB
  Orgnr. 5568671795
  Järnvägsgatan 27 B, 794 30 ORSA
  Tel 0770-33 99 25
  E-post info@angamato.se

 • Nyhetsbrev

  Registrering för att erhålla våra nyhetsbrev. Genom att registera dig för så erhåller du kostnadsfritt våra nyhetsbrev. Varje nyhetsbrev innhåller en länk som du enkelt kan avregistrera dig för framtida nyhetsbrev.